GK Questions for Class 3 | Question and Answer for class 3-6 cbse

Gk Questions is very important for a child that he can be confidential to participate in Quiz Comptition and other related Competitive exams including Entrance Exams.

Childs should have to practice GK Questions for Class 3 Questions for any class students. It will Help you to grow properly with proper knowledge.

These Questions are not included in your syllabus but it will affect in your whole life. So keep practicing General Knowledge Questions and answers everyday.

So Lets start with today’s gk questions for class with answers

  1. Who is known as the father of Nation?
    Answer: President
  2. Who is rightly called the ” Father of Local self Government” in India?
    Answer: Lord Ripon
  3. Siraj-ud-Daulah was defeated by Lord Clive in the battle of ________.
    Answer: Plassey
  4. The first Governor General of India was Appointed in ____
    Answer: 1833
  5. Who was the leader of Champaran Indigo Movement?
    Answer: Mahatma Gandhi
  6. The First and Last Muslim Ruler of Delhi___?
    Answer: Razia Sultan
  7. who was the first women to receive Nobel prize?
    Answer: mother Teresa
  8. Who was the first women foreign minister?
    Answer: Mrs Sushma Swaraj
  9. Who Won the first Olympic individual medal for wrestling?
    Answer: K.D Jadhav
  10. What is the Name of World’s Largest Organization?
    Answer: United Nation’s Organization (UNO)
  11. Where does Indian Military Academy Situated?
    Answer: Dehradun
  12. Garba Dance is a Classical Dance of which state of India?
    Answer: Gujarat
  13. National Security Guard (NSG) was established in which year?
    Answer: 1984
  14. The Trophy ‘ Rangaswami Cup’ is related to which game?
    answer: Hockey
  15. Where does the International Court of Justice is Located?
    Answer: The Hague
  16. Who was known as ‘ Lady with Lamp’?
    answer: Junko Tabei
  17. when did the first Olympic game were held?
    answer: 776 BC
  18. What is the Plural of Leaf?
    Answer: Leaves
  19. Who was the earliest king of Assam?
    answer: Mahiranga Danava
  20. Who was the first women chief minister of Asssam?
    Answer: Anowara Taimur

Related:

100 easy general knowledge questions and answers

GK Questions for Kids | simple gk questions for kids

Sports Quiz Questions and Answers Online MCQ Test | Sports Quiz Questions

Indian Independence Movement 1857 to 1950 | VVI Events G.K

gk questions for class 3 with answers

  1. Who was the first assamese person who achieved ICS?
    Answer: Anandaram Baruah
  2. What is the Full form of CBI?
    Answer: Central Beuro of Investigation
  3. What is the Full form of IPC?
    Answer: Indian Panel Code
  4. India Became _____ Republic in the year 1950.
    Answer: An
  5. Who is Known As Rupknowar of Assam?
    Answer: Jyoti Prashad Agarwala
  6. Which is the Largest Ocean of the World?
    Answer: Pacific Ocean
  7. What is the period of revolution of the moon around the earth?
    Answer: 27.3 Days
  8. The first battle of Panipath took place in the year____
    Answer: 1526 A.D
  9. By whom Cell was invented?
    Answer: Robert Hooke
  10. Blood is a kind of ___
    Answer: Connective tissue

gk questions for class 3 cbse

  1. Which is the Main Gas of Atmosphere?
    Answer: Carbondi oxide
  2. What is known as the ‘ Unit of Life’?
    Answer: Cell
  3. The cell wall is made up of ____
    Answer: Cellulose
  4. Which Bacteria lives in the root of leguminous plants?
    Answer: Rhizobium
  5. Which Vitamin is provided by sunlight to the body?
    Answer: Vitamin D

GK Questions and answers for class 3

If you are here for more gk, then read the bellow gk questions for class 3, but as we told these are not only for Class 3. It is important whether you are practicing for other competitive exams like UPSC, SSC, RRB etc.

  1. What is the normal Temperature of the Human Body?
    Answer: 98.6 F
  2. Which colour do not reflect any light?
    Answer: Black
  3. A norman eye can see objects clearly beyond a distance of _____
    Answer: 25 cm
  4. What is the Unit of Resistance?
    Answer: Ohm
  5. What is the unit of Power?
    Answer: Watt
  6. What is the name of Sadar District of Ladakh?
    Answer: Leh
  7. What is the name of the second largest river of North-east?
    Answer: Barak
  8. Where is the Majuli River Island Located?
    Answer: Assam
  9. What is the name of Highest Peak in Assam?
    Answer: Lai kei
  10. What is known as Scotland in India?
    Answer: Shilong

gk questions for class 3

  1. What are the Mother Tongues of Mizoram?
    Answer: Mizo and English
  2. According to a 2001 survey, The literacy rate of women in India is ____
    Answer: 50.16%
  3. What was the name of the last maurya king?
    Answer: Brihodroth
  4. What was the another name of Mahammad Ghori?
    Answer: Chahabuddin
  5. In what year was Bengal Divided?
    Answer: 1905